Rimpels voorkomen of verminderen, kan dat? Dat is een vraag die ik regelmatig hoor in het instituut.

Of we het nu willen of niet, iedereen krijgt vroeg of laat fijne lijntjes en rimpels. Naast externe factoren, zoals UV-stralen, roken en slechte eetgewoontes, die het verouderingsproces kunnen versnellen, veroudert onze huid ook van nature (samen met de rest van ons lichaam). Dit proces heet intrinsieke veroudering en kunnen we helaas niet tegenhouden. Het goede nieuws is dat intrinsieke veroudering slechts 10 procent uitmaakt van de huidveranderingen; de resterende 90 procent wordt veroorzaakt door de externe invloeden.

Hoewel we de tijd niet kunnen terugdraaien, kunnen we wel invloed uitoefenen op de mate waarin onze huid veroudert.

Hieronder vind je alvast een aantal praktische tips die je thuis kan toepassen om de vorming van lijntjes en rimpels tegen te houden of bestaande rimpels te vervagen.
 

Waarom een goede reiniging belangrijk is?

Een goede reiniging, ’s morgens en ’s avonds, is belangrijk om de vorming van nieuwe rimpels te verkleinen.
Het reiningen van de huid zorgt er immers voor dat vervuiling, zweet en talg verwijderd worden. Het niet of niet goed reinigen van de huid kan leiden tot een doffe huid, verstopte poriën en ontstekingen.
Bovendien berokkent vervuiling van buitenaf schade aan de huid door de vorming van vrije radicalen. Dit zijn agressieve stoffen die ons lichaam en ook onze huid beschadigen en sneller doen verouderen doordat het collageen in de huid wordt afgebroken. Hierdoor verslapt onze huid en worden rimpels zichtbaar.

Een goede, zachte reiniger bevat anti-oxidanten en vitamines om de huid meteen weer in balans te brengen. Agressieve stoffen, zoals sulfaten en parfum, zijn te vermijden.
Deze kunnen het natuurlijke beschermlaagje van de huid aantasten waardoor er tal van huidklachten, zoals eczeem, vochttekort en zelfs acné, kunnen ontstaan.
Een gezonde huidbarrière voorkomt enerzijd dat bacteriën en andere agressoren de huid niet kunnen binnendringen en anderzijds dat het vochtgehalte in onze huid op peil blijft.
 

Waarom is het zo belangrijk om je huid te beschermen tegen UV-stralen?

De zon is verantwoordelijk voor een groot deel van de zichtbare gezichtsveroudering. Studies tonen aan dat overmatige blootstelling aan UV-straling meer dan 80 procent van de rimpels, pigmentvlekken en verminderde huidelasticiteit veroorzaakt.
UVA-stralen dringen diep door in het onderhuidse weefsel en zijn verantwoordelijk voor huidveroudering, pigmentvlekken en huidkanker. UVB-stralen komen maar tot in de bovenste huidlagen, maar zorgen voor verbranding van de huid. Aangezien de UVA stralen ook door wolken en glas gaan, is het aangeraden om het ganse jaar door zonbescherming te gebruiken. Zo kan langetermijnschade voorkomen worden.

Een zonnecrème blijft bovendien de beste anti-aging verzorging. Er bestaan 2 types UV-filters, chemische en minerale filters. Chemische filters trekken de huid in en houden hier de UV stralen tegen. De UV-stralen worden omgezet in warmte en die warmte wordt door de huid weer afgegeven.
Minerale filters leggen een beschermend laagje op de huid en weerkaatsen het licht terug. Daarom worden minerale filters ook wel mechanische of fysische filters genoemd. Zinkoxide is een bekende minerale filter.
Uit onderzoeken is gebleken dat zowel chemische filters als minerale filters goede UV-beschermers zijn. Bij gevoelige huiden, acné, rosacea en psoriasis zijn minerale filters een betere keuze. Zinkoxide werkt bovendien ontstekingswerend, anti-bacterieel en helpt roodheid te kalmeren.
 

Huidverzorging met actieve werkstoffen houdt de huid stevig.

Om je huid te verbeteren zijn “werkzame” ingrediënten nodig. Deze ingrediënten worden niet voor niets werkzaam genoemd, aangezien ze je huidcellen aan het werk zetten. Het verouderingsproces zorgt voor een afname in activiteit van je huidcellen. Je huidcellen vernieuwen zich minder snel en maken minder collageen en elastine aan (dit duo zorgt voor de stevigheid en veerkracht van je huid). Deze afname heeft als gevolg dat je huid verslapt. Door werkzame ingrediënten te gebruiken in je dagelijkse verzorging worden je fibroblasten (huidcellen die zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine) geprikkeld om actief te blijven en voldoende collageen en elastine aan te blijven maken.

Onderstaande ingrediënten zijn alvast krachtpatsers om je huid jeugdig te houden:

Vitamine C
Deze topper heeft een sterke antioxidante werking en beschermt zo tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Vitamine C heeft een positieve invloed op pigmentvlekken omdat het de aanmaak van pigmentvlekken afremt. Daarenboven is deze vitamine nodig om stevig collageen aan te maken en voorkomt op die manier rimpels en huidverslapping.

Natuurlijk Retinol-alternatief
Retinol is een synthetisch derivaat van vitamine A en stimuleert een gezonde celdeling en de productie van collageen en elastine. Daarbij wordt de afbraak van collageen en elastine geremd. Bovendien worden pigmentvlekken minder zichtbaar. Een nadeel is dat retinol de huid kan irriteren en gevoeliger maakt voor UV-stralen. Gelukkig zijn er natuurlijke alternatieven, zoals wilde chicorei en tara boom, die de werking van retinol nabootsen, zonder de nadelen en daarom ook bij een gevoelige huid kunnen worden gebruikt.

Peptiden
Peptiden geven de bouwstenen van onze huid een oppepper, bevorderen de collageenproductie en houden zo de huid strak. Peptiden geven het beste resultaat in combinatie met antioxidanten, zoals vitamine C en E.

AHA’s (alfa hydroxyzuren)
Deze fruitzuren bevorderen de vorming van collageen, stimuleren de celvernieuwing en verwijderen dode huidcellen met als resultaat een frisse uitstraling. Als exfoliant zijn AHA’s uitermate geschikt voor normale tot droge huidtypes en bij zonneschade. Bovendien zijn AHA’s zachter voor de huid dan de klassieke scrubs.
 

Waarom exfoliatie onmisbaar is in de strijd tegen rimpels en fijne lijntjes?

Het exfoliëren of peelen van de huid betekent het weghalen van de dode huidcellen zodat er een frisse huid tevoorschijn komt. Deze huidvernieuwing is een natuurlijk proces van onze huid, maar naarmate we ouder worden vertraagt dit proces en heeft onze huid wat hulp nodig. Exfoliatie stimuleert dus huidvernieuwing en zorgt zo voor een stralende en zuivere huid. Je zal minder last van mee-eters en onzuiverheden hebben. Ook zorgt het voor een jongere huid doordat fijne lijntjes vervagen. En als je last van pigmentvlekjes hebt zullen deze ook verminderen. Al met al zorgt exfoliëren ervoor dat je huid zichtbaar verbetert. Bovendien worden de werkstoffen uit je verzorging (serum, dag-/nachtcrème) beter opgenomen.

Als je thuis aan de slag wil gaan met een exfoliant is het belangrijk om een zachte variant te kiezen. Korrelscrubs zijn vaak te agressief voor de huid en kunnen zelfs microscopische wondjes geven. Een zachte peeling op basis van fruitzuren (AHA/BHA) is meestal een veilige keuze, maar je laat je best adviseren in de zoektocht om de juiste match te vinden voor jouw huidtype en – conditie.
Te agressief exfoliëren kan immers leiden tot meer huidklachten.
 

Waarom het belangrijk is om je huid van binnenuit te voeden.

Wat is de relatie tussen rimpels en voeding? Het is erg lastig om een hoge concentratie aan vitamines in je huid te krijgen door middel van voeding. Je huid staat helaas niet vooraan in het rijtje bij het verdelen van de vitamines en mineralen uit voeding in je lichaam. De vitale organen zoals onze nieren of de lever gaan altijd voor bij de verdeling van deze belangrijke voedingsstoffen. De huid wordt als minder belangrijk gezien om te overleven. Maar dit zegt natuurlijk niet dat voeding helemaal geen invloed heeft op je huid.

Een supplement met vitamine C werkt ontstekingsremmend, stimuleert collageen en als antioxidant beschermt vitamine C je huid van binnenuit tegen schade door vrije radicalen.

Collageenpeptiden zijn een must om de huid stevig en elastisch te houden.

De nummer één oorzaak van huidveroudering is schade door de zon. Astaxanthine is een krachtige antioxidant die sterker is dan vitamine C. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat Astaxanthine een ontstekingsremmende werking heeft en je huid beschermt tegen schade door de zon en kan zelfs onregelmatige pigmentatie voorkomen. Daarmee is Astaxanthine de ideale aanvulling op je zonnecrème om beschermd van de zon te genieten.
Astaxanthine wordt verkregen uit een micro-zee alg, maar wordt ook in lage dosissen teruggevonden in zalm, garnaal, kreeft en krab.

Meer weten over welke supplementen je huid een boost kunnen geven? Lees dan ook onze blog De huid voeden van binnenuit.
 

Klaar om mooi te verouderen?

Voor een huidverzorgingsroutine en behandeling op maat: boek een huidanalyse of kennismakingsbehandeling en we stellen een adviesplan op op maat van jouw huid.
 
 
 
Bronvermelding:

Pharmaceutical and Healthcare Research Laboratories, Research and Development Management Headquarters, FUJIFILM Corporation, 577, Ushijima, Kaisei-machi, Ashigarakami-gun, Kanagawa 258-8577, Japan. (2018, 10 juli). The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People—A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial. Geraadpleegd op 28 mei 2020, van https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073124/

www.eminenceorganics.nl